LieveBabies
praktijk voor babymassage en draagdoekconsulten


Ontspannen moederschap? 15-09-2021

Nu de regels meer en meer worden los gelaten, veel mensen zijn gevaccineerd en we meer mogen, lijkt het alsof we onszelf ook weer meer opleggen. Waar je eerder nog kon zeggen dat je liever niet te veel bezoek wilde, geen "vreemde" handen die de baby vasthouden en je weinig afspraken had, vind je dat je nu toch mee moet ergens naar toe, "want het kan toch weer?!" Veel moeders voelen daarmee direct de druk van het moederschap toenemen, meer mensen die er iets van vinden, meer adviezen hoe iets moet of juist helemaal NIET moet. Het maakt onzeker en geeft helemaal geen ontspanning. Hoe krijg je überhaupt de zorg voor de pasgeboren baby rond? Tijdens mijn consulten en poli afspraken zeg ik vaak dat het al heel mooi is als de baby gevoed is en jij zelf ook hebt ontbeten. Een zucht van herkenning gaat dan door de ruimte...

Soms duurt het drinken, verzorgen of troosten lang en dan ben je bijna al weer toe aan de volgende voeding. Hoe doen andere moeders dat? Goed plannen is een sleutelwoord, maar plannen met een baby?

 Tip 1: Zorg dat je alles klaar hebt liggen. Zodra je merkt dat de baby iets wakker gaat worden heb je niet heel veel tijd tussen wakker worden en huilen voor voeding. Als je dan al alles in de buurt hebt, gaat het makkelijker en raak je zelf minder gestrest.

Tip 2: Zorg dat je een bidon water/drinken en evt. gesmeerde boterhammen/ groente en fruit in de koelkast klaar hebt staan. Je partner kan dit alvast klaar zetten. Zo houd je jezelf energiek.

Tip 3: Wanneer de baby gaat slapen zal hij/zij vaak tussendoor nog even wakker worden. Je baby zit nog niet in zijn/haar diepe slaap en zal met de ogen open liggen, wat huilen. Dit is normaal, maar ze hebben jou vaak nog even nodig om zichzelf weer te troosten. Je hoeft (liever niet of ze moeten echt huilen) ze niet uit hun bedje te halen, maar troost is vaak voldoende en zorgt dat ze met jouw hulp in de diepe slaap vallen.

Tip 4: Rond het wakker worden tijd is het fijn als je al een beetje in de buurt bent, zodat je tijd hebt voor je voorbereiding (even plassen, nog wat eten in de buurt), zodat je daarna lekker rustig kan voeden. 

Tip 5: Je hoeft niet te voeden met bezoek; neem gerust de tijd.

Tip 6: Vaak bieden mensen aan je te willen helpen: vraag een pan eten, een boodschap te doen. Je hoeft het niet direct die dag te eten, maar kan je ook vaak invriezen. Op onrustige dagen heb je iets snel klaar! Of lekker even met de stofzuiger door je huis!

Tip 7: Pak je rust! Tuurlijk wil je iets opgeruimd/weggewerkt hebben, maar soms lukt dat niet. Als een malle door het huis betekent dat je kindje ook vaak voelt dat jij oververmoeid bent. 

Tip 8: Probeer je kindje lekker bij je te leggen bij onrust; goed voor de binding en er wordt oxytocine aangemaakt als een malle.

Tip 9: Probeer je kindje te dragen in een doek of draagzak. Eten koken (vuur, spetteren, hete vloeistoffen) mag niet met je baby op de borst, maar heel veel voorbereidingen kan je prima maken zo! Er zijn ook veel ouders die tijdens de maaltijd met hun baby zo zitten. De baby tevreden en niet 1 van beide hoeft steeds van tafel.

Tip 10: Niet alles hoeft! 

Tip 11: de BELANGRIJKSTE!! Luister vooral naar je eigen gevoel, vertrouw op jezelf, bespreek samen waar je tegen aan loopt en vraag zo nodig hulp!


HEB JIJ DAT ÓÓK??? 30-01-2020

Midden in de nacht word je wakker met hoofdpijn...waarom nu? Juist nu je je slaap goed kan gebruiken. Zucht. Op links op rechts, grr. Uiteindelijk maar plassen, water drinken, kijken hoe laat het is en bedenken waarom je wakker ligt.

Nooit fijn, maar nu helemaal niet. Mijn to do lijstjes poppen vanzelf op. Wat, wanneer, wie.  Dáár gaat het mis bij mij.....bedenken. 
Ik zie een heerlijk beeld voor mij: strak huis, opgeruimde tuin en schuur (ja die voorál), verse bloemenperken. Gezellig een spelletje met de kinderen, een borrel met familie en vrienden (zó uit een tijdschrift)
Je huishouden, bedrijf en sociale leven strak op orde. 


Nou moet je weten dat het hier momenteel eruit ziet als :"help, mijn man is klusser" (Ik ben zelf de man) en "we hebben geen centen maar spullen"). Midden in corona- tijd een verbouwing, wachtend op een keuken staat alles hoog opgestapeld: óveral! Nou was ik nooit zo van de opruim, maar nu, pff. 
S'avonds uitgeput het internet afscrollend krijg ik de schrik om de benen: NU NIÉT JE BEDRIJF LATEN VERSLOFFEN, JUIST NÚ HEBBEN KLANTEN JE NÓDIG, JUIST NÚ MOET JE ZICHTBAAR ZIJN, JUIST NÚ.....

HERKENBAAR? WAT MOET JIJ JUIST NÚ DOEN VAN JEZELF? Of het nu met je huis, ontwikkeling, relatie, vriendschap, vrijwilligerswerk of hobby te maken heeft, waar lig jij van wakker? 

In deze waakuurtjes (die eigenlijk strondvervelend zijn) besef ik weer waar mijn focus ligt, wát ik het liefste doe, waar ik goed in ben, waarom ik kinderfysiotherapeut geworden ben, wat ik het leukste vind in mijn bedrijf en wát ik het fijne vind aan moederschap:  

KIJKEN EN ERVAREN! Dat ik eigenlijk het liefst "mijn ouders"  ONTSPANNING wil laten ervaren ipv meedoen in de ratrace. Dat ik wil vertellen over ontwikkeling, over motoriek, over hoe fantastisch je baby, je kind is, hoe ik ervaar hoe fantastisch het is om mijn kinderen te zien ontwikkelen (ja, ook mét alle ruzietjes) en dat mijn product BABYMASSAGE EN HET GEVEN VAN DRAAGCONSULTEN kan bijdragen aan die ontspanning. Dat ik JUIST mijn kennis als kinderfysiotherapeut en moeder meeneem in mijn consulten. DUS voor nu even mijn focus op wat ik écht wil en wát NIET! 

Natuurlijk het werk, de verbouwing gaat door, de voorbereidingen voor consulten liggen er, maar met weer vernieuwde inzichten hoor ik de vogels fluiten, zie ik nog vaag het lichter worden en zak ik ontspannen in slaap.

WAAR LIGT JOUW FOCUS?


28 tips om nek-en rugpijn te voorkomen bij verzorging van je kindje 24-4-2018

Heb je snel rugpijn wanneer je je kindje op de arm draagt of wanneer je even een luier staat te verschonen? Of krijg je juist last van je nek? Krijg je een lamme arm van het dragen wanneer je kindje graag de hele dag bij jouw wil zijn? Als dit herkenbaar voor je is, moet je onderstaand artikel even lezen! 

Misschien was je voor je zwangerschap al bekend met rug-of nekpijn, misschien heb je juist na de bevalling last gekregen. Er zijn een paar dingen van belang om rekening mee te houden. In de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen wat zwakker waardoor de baby meer ruimte krijgt om geboren te worden. Daarnaast heeft de zwaarte van je buik en de mindere functie van je buikspieren (die wijken in de zwangerschap) er al voor gezorgd dat je waarschijnlijk al iets anders bent gaan staan. Door “verminderde” functie van steunweefsel en spieren zijn je rug en nek extra gevoelig voor overbelasting. Naast dat herstellen van de zwangerschap en bevalling tijd nodig heeft zijn er ook dingen waar je extra op kan letten! 

  1. Is je commode goed op hoogte? Te hoog of te laag werkt niet goed en je staat daar een x aantal momenten op een dag! Kijk of je de hoogte kan aanpassen.
  2. Kan je met je voeten onder de commode? Anders ligt je baby ver bij je vandaan en sta je al gebogen.
  3. Leg je baby zo dicht mogelijk bij je met verschonen, dichterbij werken geeft minder klachten.
  4. Neem de tijd om rustig te verschonen, daardoor sta je meer ontspannen.
  5. Neem de tijd om goed op je houding te letten.
  6. Zorg dat je goed staat: voeten iets uit elkaar, knieën licht gebogen, bekken iets achterover gekanteld (dus geen holle rug, maar afgevlakte rug), schouders laag.
  7. Zorg dat je er recht voor staat en niet gedraaid.
  8. Houdt je kindje bij dragen dicht tegen je aan en trek je schouders niet op.
  9. Til geen zwaar badje!
  10. Zorg dat je “goed” tilt; dus door je knieën en niet met gebogen rug.
  11. Span je bekkenbodemspieren en je buikspieren een beetje aan bij tillen.
  12. Zorg dat je de maxi-cosi zo min mogelijk draagt of anders recht voor je buik met 2 armen.
  13. Zorg dat je huishoudelijke taken ook weer een beetje opbouwt: ineens het hele huis poetsen is te veel van het goede!
  14. Zorg dat je bij stofzuigen niet krom staat, maar vanuit je benen werkt.
  15. Start voorzichtig weer met spierversterkende oefeningen voor je rug, buik en benen (bij keizersnede pas na 6-8 wkn in overleg met de gynaecoloog)
  16. Draag je kindje eventueel in een draagdoek/draagzak, dit scheelt een lamme arm.
  17. Zorg dat de doek/drager goed is aangespannen.
  18. Draag je kindje in de doek/drager op goede hoogte; te laag geeft rugpijn en te hoog nekpijn.
  19. Heb je een ergonomische drager? Kijk of je de banden op de rug kan kruizen.
  20. Bouw ook het dragen in tijd uit.
  21. Zorg dat je goed ondersteunt zit met voeden.
  22. Evt. een (voedings)kussen in de rug en onder je arm.
  23. Zorg dat je je schouders laag en ontspannen houdt bij voeden.
  24. Neem voldoende tijd voor rust en ontspanning.
  25. Neem een lekkere douche of een warm bad.
  26. Leg een hotpack in je rug of nek.
  27. Laat jezelf eens masseren.
  28. Gun jezelf tijd om te herstellen en schakel evt. een fysiotherapeut in om goed naar je nek en rug te kijken.


Zal ik een goede moeder zijn? 4-1-2018

Herken je dit? Ben je verheugd over je zwangerschap, maar twijfel je over je eigen kwaliteiten? Niet doen!

Een definitie van een goede moeder bestaat niet, gelukkig! Je hebt de vrijheid om het zelf in te vullen! Bij sommige moeders is het moedergevoel er direct na de geboorte van je kindje, bij andere moeders moet het iets meer groeien, bedenk je dat beide goed is. Fietsen kon je waarschijnlijk ook niet in 1 keer. Neem de tijd om samen met je partner naar je kindje te kijken, te bewonderen wat zo’n klein wezentje al voor een vaardigheden heeft en dat het weet hoe het moet drinken, ademen, huilen en slapen. De eerste tijd leef je met je kindje in een soort cocon, om later weer meer naar buiten te treden, meer prikkels aan te kunnen. Soms kost dat iets meer tijd, gun jezelf dat en door naar je kindje te kijken zie je wat het nodig heeft, echt!

Opbellen
E-mail
Info