LieveBabies
praktijk voor babymassage en draagdoekconsulten


 

Troosten  


Vertragen  en verbinden 19-12-2020

We zijn vaak razend snel in wat we doen. Even dit, even dat…zo vergaat het mij althans. Ik heb het al vast en dan denk ik “ ehum het kan ook anders”, misschien iets rustiger aan!

Ik krijg regelmatig ouders in de spreekkamer waarvan een baby onrust of veel huilen laat zien. Medisch kijken we naar “wat zou er zijn met deze baby”? Steeds vaker kijk ik ook naar: “wat geeft deze baby ons aan”? Kan dit mensje de snelheid van ons ritme wel aan of moeten we vertragen?

Mijn collega zegt vaak :”iets wat je zelf niet fijn vindt, moet je ook niet doen bij je baby”. Klinkt logisch, toch? Maar hoe vaak tillen we baby’s onaangekondigd op uit hun bedje of wisselen we snel even een luier? Niet alle baby’s kunnen deze snelheid aan en schrikken van de plotselinge beweging of moeten ervan huilen. Het kan zijn dat ze de onvoorspelbare prikkels nog niet goed aankunnen en zo een beetje uit hun ritme komen, daardoor uitgeput raken en meer onrust of huilen laten zien. 

Aankondigen/ vertellen wat je gaat doen, je handelen vertragen kan helpen en mogelijk ben je verwonderd hoe ontspannen je baby (en ook oudere kinderen) er van worden en hoeveel beter ze verbinding met jouw kunnen aangaan!


Afbakken! 16-10-2019

Een hand op het hoofd van je baby geeft rust, bevestigt dat ze niet alleen zijn en bakent de ruimte voor je kindje even af waardoor ze meer in hun lijf komen. Zo is het ook fijn om steeds contact te houden door een hand op de buik te leggen terwijl je met je andere hand iets pakt of door de voetjes contact te laten maken met jouw buik. 


Onderhoud of reparatie? 21-4-2018

Wat Heleen , ga je iets technisch vertellen? Jij? Dat kan je toch niet? Hoewel mijn zoon vorige week nog zei dat ik een “Bob de Bouwer” was na een kleine reparatie van de douchekop, zal ik je niet vermoeien met mijn niveau van technische vakkennis. Maar waarom deze titel? 

Regelmatig krijg ik van ouders aanvragen voor een babymassage of draagconsult wanneer hun baby onrustig is. Natuurlijk vind ik dat ook fijn, ik ben immers een “helper” in hart en nieren, maar hoe groot is de kans op succes (een rustige, ontspannen baby)?  

Ben jij iemand die vroegtijdig onderdelen vervangt en je auto op tijd brengt voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt? Of vind je het verspilling, te duur of te tijdrovend om onderhoud te plegen en doe je het als er daadwerkelijk iets aan de hand is? 

Werkt dat bij kinderen ook zo? Pas inspelen als er iets aan de hand is? Of juist zorgen dat je alles voor bent?  

Ik ben van ontspannen ouderschap en geniet als ouders in alle rust kunnen kijken naar hun kindje. Dus eigenlijk pas “ingrijpen” als er iets aan de hand is. Maar helaas werkt het bij baby’s niet dat je direct een onderdeel kan vervangen en het probleem oplost. Ouders en kinderen hebben dan al veel stress ervaren en zitten soms al met elkaar in een negatieve spiraal.

Ik ben er van overtuigd dat wanneer ouders weten wat hun te wachten staat, wanneer ouders beter zijn voorbereid zij ook meer kunnen genieten, meer ontspannen zijn en zich zelfverzekerder voelen. Vanuit die basiskennis kunnen ouders dan heel goed ontspannen afwachten, omdat ze een reserveonderdeel nog in de tas hebben! Even afwachten of je kindje zichzelf weer kan troosten, even afwachten of die reflux echt hinder geeft of dat je kindje even slikt en je vervolgens een grote lach laat zien.

Dus hiermee pleit ik om in de zwangerschap alvast een cursus babymassage te volgen of de techniek van het aanleren van het knopen in een draagdoek te oefenen of je alvast te oriënteren op een draagzak.

Onnodige investering of te duur? Misschien wel, maar een kindje dat al ervaring heeft met babymassage en dragen wanneer het rustig is, zal wanneer het wel onrustig is sneller getroost kunnen worden en zich comfortabel voelen in de draagdoek. Dit kindje zal het positieve effect van babymassage en dragen kennen. Dit bezorgt jouw als ouder minder klotsende oksels en stress. Daarnaast heb je weloverwogen een doek of drager aangeschaft en doe je geen dure investeringen die je in de kast laat liggen, omdat het niet werkt!

Zeg ik hiermee dat wanneer je baby onrustig is het aan jouw als ouder ligt en dat je niet meer hoeft te komen wanneer je kindje onrustig is, omdat je er dan niets meer aan kan doen?

NATUURLIJK NIET!

Er zijn baby’s die meer onrust ervaren doordat ze een andere start hebben gehad, meer last hebben van de voeding/darmkrampen, wat overprikkelt zijn. Er zijn omstandigheden bij ouders waardoor ze zelf minder ontspannen zijn. Je bent NOOIT TE LAAT om samen te kijken hoe je je kindje het beste kan troosten, samen kijken wat jouw kindje nodig heeft! 


Kan ik mijn kindje voldoende troosten? 7-1-2018

Wat als mijn kindje veel huilt? Kan ik wel troosten? 

Hoewel je diep van binnen weet dat alle baby’s huilen, zijn er maar weinig ouders die geen onrust ervaren bij het huilen van hun kroost. 

Oppakken of laten huilen? Iedereen heeft er een mening over en helemaal als je kindje vaak huilt. “Goed voor de longen”, “worden ze groot van “, “bij ons is het ook over gegaan”, “die van ons had….en dan volgen er allemaal nare dingen…AHH! 

Baby’s kunnen alleen dmv huilen laten weten dat ze iets nodig hebben, ergens last van hebben. Een overlevingsstrategie! In het begin worden baby's vooral huilend wakker, omdat ze honger hebben (of je moet ze wakker maken), om vervolgens weer te slapen tot de volgende voeding. Later zijn ze korte momenten wakker voor de voeding om daarna pas met onrust/huilen aan te geven dat ze honger hebben. Baby’s zijn op een bepaald moment langer wakker, maar krijgen dan ook meer prikkels binnen. Het kan zijn dat ze deze prikkels nog niet goed kunnen verwerken, waardoor de ene baby meer huilt dan de andere. Probeer prikkels dan te reduceren (hierover vertel ik een volgende keer), maar mogelijk heeft je kindje ook last van een vieze broek, zuigbehoefte, darmkrampjes of “huidhonger “. Bij huidhonger wil je kindje vooral bij je zijn. Logisch als je 9 maanden bij je moeder heerlijk in de buik hebt gezeten, je haar hebt gehoord en haar beweging en hartslag hebt gevoeld! Dan wil je toch niet alleen zijn? Je merkt dat je kindje stil is als je het oppakt. Eerder werd gezegd dat je kinderen dan zou verwennen. Dat is niet zo! Huilen geeft toename van het stresshormoon, terwijl bij troosten dmv oppakken/knuffelen je toename krijgt van oxytocine wat zorgt voor rust, beter slapen! Ook bij ouders (zowel vader als moeder) wordt het gelukshormoon oxytocine aangemaakt; dubbel geluk dus!

Natuurlijk moet je elkaar leren kennen en moet je als ouder de signalen leren herkennen. Neem de tijd, ga lekker zitten/liggen met je kindje, want een tevreden baby is een tevreden ouder!


 

Opbellen
E-mail
Info